Ammattilukio

Yhdistä ammatillisiin opintoihin lukio-opintoja. Ammattillukio tarjoaa sinulle mahdollisuuden suorittaa joko osan lukio-opinnoista, ylioppilastutkinnon tai koko lukion oppimäärän. Ammattilukio-opinnot antavat sinulle hyvän pohjan jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Ammattilukio-opinnot ja ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa kolmen tai neljän vuoden mallin mukaisesti. Lukio-opinnoilla voit maksimissaan korvata  kolmasosan ammatillisen perustutkinnon opinnoistasi. Jokainen ammattilukioon tuleva opiskelja haastatellaan ja opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Ammattilukio-opintojen vaihtoehdot sinulle

1) Suorita yksittäisiä lukio-opintoja

Voit valita itsellesi tärkeitä lukio-aineita kuten vieraat kielet, matematiikka, psykologia jne. Valitset itse, suoritatko opinnot päivä- vai aikuislukiolla.

2) Suorita ylioppilastutkinto

Opiskelet lukiossa 4 - 5 ylioppilaskirjoitusainetta. Opiskelet jakso kerrallaan päivälukiossa.  Lukiojaksoja sinulla on tällöin 2 - 3 vuodessa. Jaksojen ajankohdat vaihtelevat tutkinnoittain ja vuosikurssittain sekä opiskeltavien aineiden mukaan. Opintosi kestävät noin 3 - 3,5 vuotta.

3) Suorita lukion koko oppimäärä

Opiskelet lukion kaikki pakolliset kurssit ja vähintään 10 syventävää kurssia. Opinntot kestävät noin neljä vuotta.

Haku ammattilukio-opintoihin

Hae opintopolku.fi-sivustolla mieleiseesi ammatilliseen tutkintoon ja ruksaa kohta "lukio-opintoja".

Lisätietoja ammattilukiosta saa opintokoordinaattori Tiina Velloselta puh. 044 550 6615, tiina.vellonen@samiedu.fi, tai Pohjolankadun kampuksen opintotoimisto (1.kerros).

Tutustu Mun Juttu -blogiin!

 

Opiskelijoiden tarinoita

Ammatti vai lukio? Aina ei tarvii valita.

Parturi-kampaajasta oikeustradenomiksi

Enonkoskelta kotoisin oleva Krista Korppi opiskeli SAMIssa parturi-kampaajaksi sekä ylioppilaaksi. Nykyään Krista työskentelee Joensuun KELAssa etuuskäsittelijänä. Lukio-opintoja hän opiskeli SAMIn omassa ryhmässä ja Aikuislukiolla. Krista vaihtoi alaa ja opiskeli Joensuussa oikeustradenomiksi. Valintoihinsa hän on ollut tyytyväinen, vaikka opiskelu olikin välillä aika rankkaa ja päivät pitkiä.

- ”Kyllä kannatti kuitenkin”.

 

Määrätietoisesti autoalan jatko-opintoihin

Marko Iljinen Kerimäeltä tiesi SAMIin tulessaan, mikä kiinnostaa: hän halusi katsastajaksi.

- ”Koska tavoitteena oli vähintään AMK- koulutus, niin ajattelin ammatillisen perustutkinnon ja tiettyjen lukiokurssien helpottavan opiskelua. Minua eivät kiinnostaneet kaikki kurssit, mutta tällä opintopolulla sain opiskella niitä aineita, mitkä oikeasti kiinnostivat ja motivoivat opiskelemaan.”

Marko opiskeli useita jaksoja Kerimäen lukiossa lukio-opintoja. ”Lukio-opinnot aiheuttivat hieman haasteita, mutta jälkeenpäin en ole katunut päivääkään, koska niistä oli iso hyöty AMK:ssa. ”

Ajoneuvoasentajaksi ja ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Marko pääsi Mikkelin ammattikorkeakouluun opiskelemaan autoinsinööriksi.

- ”Hieman ennen valmistumista AMK:sta työllistyin katsastajaksi. Työskentelin varaosaliikkeessä koulun ohella.  Tämä polku sopii motivoituneelle opiskelijalle, jolla on tulevaisuuden ala tiedossa. Valmistautuminen ammattiin alkaa silloin jo ammattikoulussa eikä vasta AMK:ssa tai yliopistossa. Olen tosi tyytyväinen.”  

 

Rakennusalan insinööriksi

Fanny Malmstedtin polku kulki SAMIn rakennusalan opinnoista insinööriopintoihin. Fanny opiskeli lukiokursseja runsaasti, mutta ei halunnut kirjoittaa ylioppilaaksi. SAMIn talonrakentajaopintojen aikana Fanny pääsi töihin rakennustyömaille ja insinööriopintojen aikana suunnittelutoimistoon.

- "Ammattikorkeakouluopinnot aloitin Kuopiossa, mutta perhesyistä siirryin Seinäjoelle, josta valmistuin. Tällä hetkellä olen töissä Savonlinnassa suunnittelutoimistossa.”

 

Valkoinen lakki ammatissa ja lukiossa

Jouni Laamanen on aina kiinnostunut ruuanlaitosta, niinpä opiskelu kokiksi oli selkeä tavoite.

- ”Peruskoulun opo suositteli minulle, että voisin samalla suorittaa lukiokursseja ja opiskella ylioppilaaksi. Kyselin asiasta, kiinnostuin ja aloitin opinnot. Olin jakso kerrallaan lukiossa ja välillä ammattiopinnoissa. Minua pyydettiin Taitaja-valmennukseen ja silloin oli kiireistä yhdistää kaikkia opintoja. Valmistuin keväällä 2016 kokiksi ja jatkan edelleen lukiota tavoitteena ylioppilaslakki keväällä 2017. Olen koko ajan käynyt töissä ja saanut kehittää ammattitaitoani.”