Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus, VALMA

Hakeminen

Huom! Hakuaika VALMAan on päättynyt.

Vuonna 2017 alkavaan VALMA-koulutukseen hakuaika on 23.5. – 25.7.2017. VALMAan haetaan www.opintopolku.fi -sivuston kautta.

Kenelle

Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu perusopetuksen päättäneille nuorille, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien vahvistamista sekä ohjausta ja tukea koulutuksen ja ammatin valintaan. Koulutuksessa on mahdollista korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja. Tämä sopii myös eri syistä koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille, jotka eivät ole löytäneet itselle sopivaa koulutuspaikkaa sekä aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia siirtyäkseen ammatilliseen peruskoulutukseen. VALMAssa voi myös opiskella aikuisena, esim. maahanmuuttajat tai uudelleen kouluttautuvat henkilöt, joiden opiskeluvalmiuksissa on puutteita.

Koulutuksessa huomioidaan opiskelijan henkilökohtaiset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet. Se helpottaa siirtymistä ammatilliseen peruskoulutukseen.

Koulutukseen tulevien maahanmuuttajien tai maahanmuuttajataustaisten henkilöiden suomen kielen kielitaidon tulisi olla tasoa A2.2.

Koulutuksella on tiivis yhteys työelämään. Sen aikana on mahdollisuus suorittaa myös ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osia. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä eli yksi vuosi.

Opiskelija, jonka tavoitteena on kouluttautuminen ammattiin oppisopimuksella, voi hakea VALMAan ja suorittaa VALMAssa oppisopimuskoulutuksen ennakkojakson ennen kuin on löytänyt oppisopimuspaikan.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus, VALMA, 60 osp (1 vuosi)

 • Pakolliset koulutuksen osat, 10 osp
  • Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiudet, 10 osp
 • Valinnaiset koulutuksen osat, 50 osp
  • Oppimisen vahvistaminen, 10 - 30 osp
  • Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen, 10 - 20 osp
  • Arjen taitojen ja hyvinvoinnin vahvistaminen, 10 – 20 osp
 • Ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osat, 0 - 10 osp
 • Vapaasti valittavat koulutuksen osat, 0 – 10 osp

 

Lisätietoa

Opinto-ohjaaja Timo Kemppainen, puh. 044 550 6641
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@samiedu.fi